Prikkabel kopen? Maak een lichtplan in 5 stappen

Een lichtplan; de term komt oorspronkelijk uit de theaterwereld. Daar worden lichtplannen gemaakt om het spel op het juiste moment op de juiste manier te belichten. Zo werkt het ook in en om huis, bij je bedrijf of tijdens je evenement. Je wil de juiste feestverlichting op de juiste plek op het juiste moment hebben, om de juiste sfeer te creëren.

Het is voor de perfecte feestverlichting, terrasverlichting, tuinverlichting, kerstverlichting en verlichting in huis daarom van belang om een lichtplan te maken. Zo creëer je niet alleen de juiste sfeer, maar doe je dat ook op een veilige én voordelige manier. Niet voor niets adviseren lichtprofessionals en woonadviseurs om een lichtplan op te stellen voor je begint aan het prikkabel kopen. Je weet dan exact waar je aan begint en hoe je slim prikkabel inkopen doet.

In een lichtplan bepaal je namelijk precies:

• welke belichting op welke plek het beste uitkomt;

• hoe die bevestigd moet worden;

• hoeveel prikkabel kopen nodig is;

• en met welke stopcontacten of lichtnetaansluitingen je rekening moet houden.

Een simpel en compleet lichtplan maak je door de volgende 5 stappen te doorlopen:

1. Weet wat je wil verlichten voor je overgaat tot een prikkabel kopen

Weten wat je wil, dat is een logische eerste stap. Maak een schets van de te belichten ruimte of het object om exact aan te kunnen geven wat je precies wil verlichten.

Dat kan een feesttent verlichting zijn, maar ook een huisverlichting, een tuinverlichting, professionele terrasverlichting of de verlichting van een straat of bedrijfspand zijn.

Geef in de schets aan welke gedeeltes van de ruimte je belicht wil hebben. Met een cirkel bijvoorbeeld, of met lijnen waar de prikkabel of het lichtsnoer zou moeten komen te hangen.

prikkabel kopen

2. Zorg voor de juiste lichtbalans in je feestverlichting

Onthoud: je wil de juiste sfeer creëeren. En sfeer staat of valt met licht. Te veel licht kan de gezelligheid op een feest wegnemen, te weinig licht kan een ruimte bedompt en onprettig doen aanvoelen. Bedenk daarom welke sfeer je wil creëeren en welke lichtbalans in prikkabels daarbij hoort.

Wil je een plek die helder verlicht wordt zodat je in het (schemer)donker nog altijd rond kunt kijken, in je tuin bijvoorbeeld? Ga dan een prikkabel kopen met helderwit verlichte led-kogellampen.

feestverlichting buiten

Wil je een warme, gezellige sfeer neerzetten waar ongegeneerd gedanst mag worden – iets later op de feestavond? Kies dan voor een hoek in de feesttent die alleen subtiel verlicht is met een prikkabel met warm gekleurde led party lights, zoals de verkrijgbare party lights kleuren rood, blauw of groen.

feestverlichting buiten

 

3. Bepaal de lichtnet-contactpunten en koppelpunten

Waar haal je je stroom vandaan in dit lichtplan? Een belangrijke stap vóórdat je de stap prikkabel kopen zet.

Één van de grote voordelen van prikkabels van Feestverlichting.com is het unieke koppelsysteem. Doordat alle prikkabels aan elkaar te schroeven zijn, is er voor je hele lichtplan in feite maar 1 stopcontact nodig.

Wat je tijdens deze stap dus in je lichtplan-schets aangeeft is:

• waar je je prikkabel aansluit op het lichtnet;
• waar en hoe je verschillende prikkabels gaat koppelen;
• of er een meer-armige splitter nodig is (handig bij het verlichten van objecten bijvoorbeeld);
• en of er een tussen de led party lights prikkabels een stuk prikkabel zonder fittingen nodig is, om een bepaalde afstand tussen 2 objecten te overbruggen zonder verlichting (van de feesttent naar een boom bijvoorbeeld).

4. Meet hoeveel prikkabel kopen nodig is

Nu je weet wat je wil verlichten, in welke balans dat moet gebeuren en je weet waar je welke soort prikkabel moet hebben, kun je gaan opmeten hoeveel prikkabel kopen nodig is.
Zo koop je nooit teveel en heb je nooit een onverlichte hoek in de feesttent omdat je dacht dat je genoeg prikkabel had gekocht.

5. Prikkabel kopen!

En dan natuurlijk de laatste stap: de prikkabel kopen. Je weet nu exact waar je aan begint, wat en hoeveel je nodig hebt en hoe dat er uit moet komen te zien. Je hebt het juiste recept voor je feestverlichting, terrasverlichting of wat je dan ook verlicht wil hebben. En het wordt gegarandeerd een succes!

prikkabel